Tendințe în arhitectura contemporană

Arhitectura contemporană este ghidată de o abordare inovativă concentrându-se pe dezvoltarea de clădiri care să îndeplinească nevoile și dorințele complexei societăți actuale.

Din punct de vedere estetic, arhitectura contemporană se caracterizează printr-o abordare creativă și experimentală. Arhitecții pot să creea clădiri cu forme spectaculoase, care să inspire, să impresioneze și uneori să intrige.

Fotografie de Scott Webb pe Pexels.com

Iată opt din tendințele actuale ale arhitecturii contemporane:

  1. Durabilitate si sustenabilitate – Arhitecții concep proiecte propunând folosirea de materiale și tehnologii sustenabile și prietenoase cu mediul pentru a reduce impactul asupra mediului .

Denumirea de sustenabilitate este derivată din latina sustinere (tenere). Sustain poate însemna „întreține”, „susține”, „ sau „a îndura”. Istoria sustenabilității urmărește sistemele ecologice dominate de oameni de la primele civilizații până în zilele noastre.

Două dintre cele mai cunoscute modalități de măsurare a durabilității mediului sunt limitele planetare și amprenta ecologică. Dacă granițele nu sunt depășite și amprenta ecologică nu depășește capacitatea de încărcare a biosferei, modul de viață al umanității este durabil.

Astfel,„Arhitectura durabilă” este o sintagmă generală care descrie tehnici de proiectare din domeniul arhitecturii care sunt ecologic-conştiente.

2. Regenerabilitate – Arhitecții se concentrează pe proiectarea clădirilor care nu doar reduc impactul asupra mediului, ci care și produc resurse și regenerează mediul înconjurător. Normativele actuale cer proiectarea cladirilor nZEB (nearly Zero Energy Building), constructii care consuma foarte putina energie, obtinuta in principal din surse regenerabile.

3. Circularitate – Arhitecții se concentrează pe proiectarea clădirilor care sunt concepute să fie demontate și reciclate după finalul vieții lor utile, ceea ce duce la o economie circulara și reducerea deșeurilor.

În ultimii ani, conceptele bazate pe resurse de (re) ciclare câștigă din ce în ce mai multă importanță.

4. Adaptativitate – Arhitecții se concentrează pe crearea de spatii care pot fi adaptate și modificate în funcție de nevoile utilizatorilor și de condițiile locale. Acest lucru poate include utilizarea unor structuri modulare sau mobile, care pot fi reconfigurate sau relocate în funcție de nevoi.

5. Inteligentă – Arhitecții se concentrează pe proiectarea clădirilor care folosesc tehnologii inteligente pentru a monitoriza și gestiona energia și resursele, ceea ce duce la economii și eficientă sporită.

6. Sănătate – Arhitecții se concentrează pe proiectarea spatiilor care promovează sănătatea și bunăstarea utilizatorilor, prin utilizarea unor materiale sănătoase, iluminare naturală și proiectarea de spatii verzi.

7.  Bioclimatism– Arhitecții combină elemente de design și tehnologii pentru a crea spatii care sunt optimizate pentru condițiile climatice locale. Acest lucru poate include, de exemplu, utilizarea materialelor care absorb și eliberează căldură sau utilizarea spatiilor verzi pentru a regla temperatura și umiditatea.

8. Biomimetism – Arhitecții se inspira din natură pentru a proiecta clădiri care sunt eficiente energetic și care pot fi integrate armonios în mediul natural.

Fotografie de Adrien Olichon pe Pexels.com

 

 

Autor: Yvonne Toader

Interior Design & Architecture is not about buildings, is about people.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: